Opastukset

Ota opas – koet enemmän!

Toimin Suomen Opasliiton auktorisoituna  matkailuoppana Tahkon, Nilsiän ja Siilinjärven alueilla. Opastuksia teen suomen kielellä joko linja-autossa tai kävellen.

Nilsiän kierros (1-2 h)

  • ”Nilsiässä ei varasteta hevosta pienempää, eikä maatilaa suurempaa.” Kierroksen aikana kuullaan perinteisen maaseutupitäjän kehitysvaiheet valtakunnan merkittäväksi matkailukeskukseksi ja osaksi Kuopion kaupunkia. Ihaillaan Syvärinjärven rantoja satamassa ja pysähdytään Paavo Ruotsalaisen muistomerkille sekä haudalle.

Syvärin kierros (kokopäiväretki,  n 6 h)

  • ”Syvärissä on saaria kuin kesässä on öitä” Syvärin kierroksen aikana tutustutaan periteisiin nilsiäläisiin maaseutukyliin. Kierros kulkee Nilsiän-Lastukosken-Palonurmen-Keyrityn-Varpaisjärven (nykyisin osa Lapinlahtea)-Reittiön ja Tahkon kautta takaisin Nilsiään. Matkan varrella nähdään kaksi Stenbäckin suunnittelemaa jykevää kivikirkkoa ja tutustutaan tämän päivän kiviyritystoimintaan. Matkan aikana on mahdollisuus nauttia lisämaksusta kotiruokalounas ja kahvit.

Tahkon kierros (2 h)

  • ”Tahko - kaikkea paitsi kaukana”. Kierroksen aikana tutustutaan yhden Suomen suosituimman ympärivuotisen matkailukeskuksen vaiheisiin, ihaillaan Tahkovuoren päältä  Syvärin satoja saaria ja kauempana siintävää Pisanvuorta. Silmänruoan lisäksi voimme nauttia lisämaksusta kahvit tms välipala.

Aholansaari, Paavo Ruotsalaisen jalanjäljillä (n 3 h)

  • ”Tule saareen” sanoi Riitta miehelleen Paavo Ruotsalaiselle Viimeiset kiusaukset oopperassa.  Kesäaikaan Paavon kotisaareen matkataan laivalla ja talvella jäätietä pitkin. Saaressa vieraillaan Paavon pirtissä ja on mahdollista nauttia lisämaksusta kahvit päärakennuksessa. Retken aikana tutustutaan Paavon elämänvaiheisiin ja saaren nykypäivään. Pirtissä voidaan hiljentyä hetkeksi vaikkapa veisaamaan tai muuten vain. 

Siilinjärven kierros (1-2 h)

  • ”I-ha-haa, i-ha-haa, hepo hirnahtaa…” Siilinjärven kierroksen aikana kuullaan  Harjamäen vanhan piirimielisairaalan vaiheista, joka tänä päivänä on elinvoimainen yrityskeskus Innocum. Kierroksen aikana tutustutaan niin pesäpalloon vaiheisiin kuin ratapölkkyjen rakentamiseen ja paikalliseen torielämään. Katsellaan kumpuilevia maisemia Tarinaharjun päällä, jossa sijaitsee Suomen suurimpiin kuuluva KYSin sairaalamuseo.
  • Tästä kierroksesta voidaan toteuttaa pelkästään Harjamäen tai Tarinaharjun kierrokset

Opastusten hinnat ovat alkaen 75 €/2 h, 320 €/6 h opastus (sis alv 24 %) .Lisämakskusta voimme yhdistää kierroksiin kahvitteluhetken joko Wanhassa Postitalossa, Nilsiän satamassa, Tahkon päällä Pehkubaarissa tai jossakin muussa toivomassanne kohteessa. 

Ota yhteyttä, kootaan ryhmällenne sopiva opastuskierros ja saatte enemmän irti matkastanne!